Wednesday, March 16, 2011

OVI Maps vs Garmin

Ramai orang pakai telefon pandai sekarang ni. Kalau tak silap aku lah,
dalam pembentangan bajet hari tu ada di nyatakan pasal potongan cukai
ke ape tah berkaitan telefon pandai ni. Tapi sedarkah anda dalam
ramai-ramai orang pakai telefon pintar, berapa ramai yang fully
utilize their phone to da max? Aku tak cakap lah dalam handphone aku
ada macam-macam walau macam-macam aku buat dengan N97 yang dah
obsolete tak macam E7 yang tengah hangat di pasaran sekarang. Bak kata
bos aku, "say anything, my duck is bigger than yours!".

Berbalik kepada tajuk asal, apa beza OVI Maps dengan Garmin Mobile XT?
Tahukah anda, satu masa dahulu, Nokia pernah mengenakan bayaran hanya
untuk men
ggunakan navigation system nya (yang dulu dikenali dengan nama Nokia
Maps). Masa tu aku ingat lagi aku pakai handset Nokia 5320-D. Iye lah,
handset ya
ng hilang di Kota Bharu dulu. Masa kawan aku si Wafi da Crow nikah
dulu. Sebabkan kena bayar, aku beralih guna Garmin. Walau orang cakap
skrin kecik,
tapi cukup bagi aku untuk tak sesat. Dengan garmin jugak aku berjaya
sampai ke majlis pernikahan satu-satunya abang kembar kesayangan aku
di Johor Bha
ru (lama seh tak balik JB).

1. OVI Maps? Multitask? daaa

Apa jadi kalau in the middle of navigation alarm bunyi atau nak pakai
phone untuk something selain navigasi, bila tekan butang cancel/end di
phone Nokia anda, thats it. Finito! sebab apa? you can never find it
running in background as if you have killed the application. Sedangkan
GMobileXT? masih lagi running in background dan bersuara apabila di
perlukan. Damn nice!

Gmobilext 1 - OVI Maps 0.

2. OVI maps online update! Kaching kaching kaching!

Ini satu benda menarik! Sambungkan phone ke PC, search for map update
and download. Kalau anda pakai unlimited data plan, anda boleh juga
update map, download voice navigation OTA* GMobile? Jangan harap lah.
Nak dapat Map? cari lah merata. Malsingmap ada, apa map ada, google
kan ada? :D Kalau Malsingmap, tak silap aku, kena subcribe dan jadi
contributor baru boleh dapat latest map.

GMobileXT 1 - OVI Maps 1

3. GMobileXT POI (Point Of Interest) VS OVI Map Favorites??

Sudah tentu aku suka feautre favorites dalam OVI Map. Sebab apa?
senang! kita boleh sync favorite locations yang ada dalam phone terus
online dengan akaun OVI. Aku dah buat akaun OVI sejak mula pakai Nokia
5320 lagi. Of course lah aku tak buat sejak Nokia 3310 sebab apa? ebab
OVI tak qujud lagi masa tu kot? So, aku dah banyak save tempat-tempat
memori indah, tempat-tempat yang aku janji nak bawak orang,
tempat-tempat penting yang aku cuma datang sekali-sekala macam rumah
makcik aku dekat Johor nun. Secara tak langsung, tempat-tempat ni
boleh sync dengan N97punya OVI map. Sayang, kampung pisang yang aku
pernah pergi dulu aku cuma save dalam GMoblileXT. Boleh save location?
boleh. boleh sync location online? Tak boleh kot? apa yang boleh? save
the KML file lah kot? Hohoho

GMoblieXT 1 - OVI Maps 2

Sekarang bagi aku, OVI Maps is leading. Any idea or something yang
korang nak share? korang rasa GMobiileXT best lagi? sila tinggalkan
komen anda.

Terima Kasih.

*OTA = Over The Air

Sent via my Nokia 3310

2 comments:

StingRay said...

"say anything, my duck is bigger than yours!"


Duck? Lol!

k0m4nd3r said...

Hehehe.. Typo on purpose lah Sting.. anda ni berfikiran kotor sungguh.. Wakaka!