Tuesday, October 25, 2011

Rusa VS Penyu

Penyokong kecewa harga tiket naik

TINDAKAN Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang mengenakan harga tiket sebanyak RM50 seorang bagi semua tempat duduk pada perlawanan akhir Piala Malaysia, 29 Oktober ini jelas mengundang rasa tidak puas hati para penyokong Terengganu, lapor MUSTAPA LAKAWA.
Sambil menyifatkan keputusan itu sebagai 'cekik darah', para penyokong turut mempertikai alasan yang diberikan oleh FAM kononnya kenaikkan harga tiket itu adalah untuk membanteras kegiatan ulat tiket.
Presiden Terengganu FC (TFC), Hazrul Hanafi berkata, harga RM50 yang dikenakan FAM merupakan satu jumlah yang agak besar bagi sese- tengah penyokong di negeri Terengganu.
Katanya, berbeza dengan penyokong Negeri Sembilan, para penyokong skuad Penyu perlu mengeluarkan kos lebih bagi menampung perjalanan kira-kira enam jam dari Terengganu ke Shah Alam.
"Bagi pihak TFC sendiri, biasanya kami akan membuat rombongan ke Kuala Lumpur dengan kos sekitar RM100 sahaja iaitu meliputi perjalanan pergi dan balik serta harga tiket.
"Namun, bagi perlawanan akhir ini, kami terpaksa menaikkan harga pakej kepada RM150 memandangkan harga tiket sahaja sudah menjangkau RM50," katanya kepada Kosmo! semalam.
Justeru kata Hazrul, pihaknya berharap FAM dapat menilai semula harga tiket berkenaan agar tidak membebankan para penyokong, khususnya yang berpendapatan rendah.
Turut menempelak keputusan FAM ini adalah Kelab Penyokong Bola Sepak Terengganu (Peteh) yang merasakan harga RM50 sebagai terlalu tinggi.
"Harga RM50 untuk semua tempat duduk termasuk grandstand adalah sesuatu yang sukar diterima.
"Dengan kos pengangkutan yang semakin meningkat, FAM sepatutnya lebih peka dengan teliti dalam membuat sebarang keputusan yang melibatkan kepentingan awam," jelas setiausaha Peteh, Wan Mohd. Azmi Wan Ngah.
Final Piala Malaysia 2011 yang menemukan Terengganu dan Negeri Sembilan akan berlangsung pada Sabtu ini di Stadium Shah Alam.

Piala Malaysia: Tiket final RM50

BAYAR harga tiket RM50 seorang. Mungkin ada yang merasakan ia agak mahal tetapi itulah harga yang perlu dibayar oleh peminat fanatik Terengganu dan Negeri Sembilan tidak kira tempat duduk biasa ataupun grandstand (tempat duduk utama) ketika aksi final Piala Malaysia 2011 di Stadium Shah Alam, Sabtu ini.
Harga tiket bagi kanak-kanak berusia bawah 12 tahun pula dijual pada harga RM5 seorang bagi ke- semua tempat duduk.
Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin (gambar) berkata, keputusan itu dibuat hasil perbincangan bersama wakil kedua- dua pasukan semalam.
Menurut beliau, selain membanteras kegiatan 'ulat' tiket, pihaknya juga mengambil kira lokasi tempat duduk penonton yang dilihat tidak banyak perbezaan di Stadium Shah Alam serta ketiadaan ganjaran wang tunai sebagai hadiah untuk edisi kali ini.
"Saya akui harga tiket agak mahal berbanding final sebelum ini, iaitu lazimnya berharga RM30 bagi tempat duduk biasa dan RM50 untuk grandstand (tempat duduk utama).
"Namun, saya yakin ia tidak akan menjejaskan jumlah penonton kerana hasil penjualan tiket akan dibaha- gikan sama rata kepada kedua- dua pasukan, oleh itu penonton harus faham jika mereka sayangkan pasukan masing-masing," katanya kepada pemberita semalam.
Turut hadir pada mesyuarat tersebut ialah Pengerusi Jawatankuasa Tiket dan Pintu FAM, Datuk S. Sivasundram; Timbalan Setiausaha Agung FAM, Ahmad Fuad Daud; jurulatih Negeri Sembilan, Mohd. Azraai Khor Abdullah dan pe- nolong pengurus Terengganu, Sheikh Ahmad Tajuddin Sheikh Yusof.
Hamidin berkata, hanya 65,000 keping tiket sahaja yang dicetak untuk final kali ini, yang mana sebanyak 30,000 tiket akan diagihkan sama rata kepada kedua-dua pasukan untuk dijual di lokasi masing-masing bermula hari ini.
Jika habis dijual katanya, sebanyak 30,000 lagi keping tiket akan diagihkan sama rata kepada kedua-dua pasukan, manakala baki 5,000 tiket lagi akan dijual di Stadium Shah Alam pada Sabtu ini.
Menurutnya, tiket juga dijual secara online menerusi www.tickethotline.com, manakala seramai 2,000 anggota keselamatan juga akan bertugas di stadium ketika final nanti.
"Selain itu, pasukan Terengganu juga akan turun selaku tuan rumah pada perla- wanan itu, dan penyokong pasukan tersebut dinasihatkan meletak kereta di kawa- san letak kereta N (berhampiran Giant dan Tesco), manakala penyokong pasukan Negeri Sembilan boleh meletak kenderaan mereka di kawasan W (berhampiran tapak go-kart).
"Penyokong Terengganu juga dinasihatkan masuk ke stadium menerusi pintu masuk C, manakala penyokong Negeri Sembilan masuk melalui pintu masuk A, yang mana kita akan memperketatkan kawalan pintu masuk dengan mengadakan pemeriksaan menyeluruh," katanya.

Sumber: Kosmo

Anda rasa tidak berbaloi? anda mahu FAM mengkaji semula harga tiket? tandatangan petition online sekarang:

Kami Bantah Kenaikkan Harga Tiket Final Piala Malaysia 2011 Petition | GoPetition

No comments: