Thursday, November 20, 2008

Who said that an (SOFTWARE) engineer can’t be a (PIPE) technician?




Aku ade bace dalam satu majalah tu. Tentang yang mengisahkan 3 orang sahabat jurutera lulusan luar negara. Mereka sedang berbual di halaman rumah bila tukang kebun kepada jurutera A tersebut mengadu bahawa mesin rumputnya telah rosak. Pantas jurutera A mengarahkan tukang kebun menghantar mesin tersebut untuk dibaiki. Jurutera B tegas menghalang dengan alasan mengapa perlu mebazir? Kan lebih elok jika di baiki sendiri. Selain menjimatkan wang, dapat juga menjimatkan masa menunggu. Jurutera A mentertawakan jurutera B. Katanya mengapa perlu mengotorkan diri membaiki. Ada orang yang tugasnya telah ditakdirkan membaikinya. Dia pujnya banyak wang. Dia boleh mengrahkan sesiapa sahaja untuk berbuat apa sahaja.
Jurutera B tidak menghiraukan perbuatan jurutera A. Lantas dia meneruskan kerja2 membaiki mesin tersebut. Sudahnya, mesin tersebut berjaya di baiki dan berfungsi dengan elok sambil di perhatikan oleh Jurutera C. Itu secebis dari satu kisah yang aku baca dalam majalah. Itu buktinya hanya sedikit pemikiran kreatif diperlukan untuk menghasilkan satu penyelesaian. Apa ada pada pangkat dan darjat..
Aku juga x ketinggalan menjadi seperti jurutera B. Bukan bermaksud aku kedekut untuk mengeluarkan duit. Tetapi aku lagi seronok melakukan sesuatu itu sendiri. Aku selalu ingat pesan bos aku. Kalau kita x dapat buat sesuatu ikut jalan yang telah ditetapkan, we must have something that w call workaround. Yang penting mesti boleh jalan by hook or by crook. Mesti client boleh pakai system yang kite hasilkantanpa merungut. :D. Bukan apa. Aku dah leteih jadi pengguna pasif tershadap satu2 mende tuh. Kadang² tu aku jadi letih sendiri bila tengok mende tu tbut I cant do something about it. Sebagai permulaan, malam nih aku dah berjaya membaiki paip air kat rumah aku. Paip tu dah bocor lame dah. Aku cuba bukak dengan perengkoh paip yang aku beli kat midin putarjaya. Tapi hasilnya perengkoh paip tu patah.
Aku x putus asa, aku balik rumah kat seremban utk carik satu lagi perengkoh paip yang aku tau ade. Aku beli mase renovate rumah x lame dulu. Aku jumpe je, aku bawak balik ke bangi.sampai kat bangi, aku teruskan memusing. Tapi, kali ni perengkoh paip tak patah, tapi batang paip plak yang patah. Patah kat dalam plak tuh. Lama aku biarkan mende tuh.
Tadi petang aku rase sangat mengantuk. Rujuk posting sebelum nih pasal luahan perasaan napa aku mengantuk. Aku ajak miss suri ke midin. Ramai plak pengikut tu. Aku nekad nak beli gergaji besi. Malam nih aku mesti gergaji batang p[aip tu. Dapat gak aku carik menatang tuh. Tp xde jua; sekeping plak. Ade satu bundle sepuluh keping.so angkat je lah. RM2.90.
Sampai kat umah aku terskan aktiviti menggergaji tanpa belas kasihan tersebut. Satui masalah besar masa aku tengah gergajhi, serpihan tu dahmasuk ke dalam batang paip plak. Hadoi yai.pedulikan, janji tercapai hasrat aku. Dahlkah aku buat tanpa sempat aku bukak baju opis aku. Cuba korang bayangkan menggergaji sambil pakai baju kemeja. Macam agak lawak je kalau jumpe tengah2 jalan. :D
Finally, dengan menggunakan beberapa peralatan tambahan yang xde kaitan(Sudu, pisau lipat, ketip kuku, berus gigi lama, kain buruk, batang berus cat dan kain buruk pengelap), aku dapat siapkan. Baru rase letih, lenguh tangan menggergaji, sakit pinggang sebab membongkok. Dan aku sudah ade paip air baru sekarang. :D (wah, kene belajar cara² senaman dari Pareto, makhluk belaan alang nih)..
Ini membuktikan teori aku, sapa kata seorang (sofware) engineer x boleh jadik plumber?.
Ops,n artikel ini aku taip semasa di rumah. Bukan waktu opis. Sebab tu agak panjang skit. Nnti Zieda asik tanye nape x update. :D..

P/S: Gambar di atas merupakan mangsa kerja2 pembedahan yang di jalankan.

15 comments:

Suara Hati said...

tolong baiki paip aku...hak hak hak..kasik baik punyerrr....

komander said...

Paip ko apesal? dah bocor dah? hahaha.. ke alignement lari? gasket loose?

zieda said...

haha...at least abg ngah mengambil hati sy untuk mengupdate blog nyer semula..kikiki
time kasih..jasamu di kenang :)
betulla...
sy bole gak..tgk jek 'technician' tu..hehhe

Alang Fikri said...

ade berani ke nak belaja senaman dengan pareto tu??huhu..loh..baiki paip je pon..kojo sonang yo tu..kih3..anyway,sape zieda ni??"saye single"muahaha..ayat gatal..

komander said...

Zieda tu kire macam tahap aa akak ke adik dgn ko ek? ko taun 86 kan? zieda taun 85 kan? hihi..

zieda said...

hoho..elo abg ngah..sy taun 86 ok... adek ke abg?hihihi

Alang Fikri said...

ha...shantekk...same umo..gah3...
selamat berkenalan dgn zieda..sekali lagi dgn nada yang gatal..hahaha

zieda said...

selamat berkenalan..:)
pipi mula merah(malu kononnyer)...hahahah

komander said...

Oit..oit.. ape kes nih? hohoho..

Alang Fikri said...

jodoh sudah di ketemuin sih~~thnx to u bro,,sebab mempertemukan jodoh gue di blog anda ini..hahah..zeida,,,sila meriahkan blog mamat ni dgn komen kite,,even tak berkaitan dgn entry beliau..hahah

zieda said...

hihihi...ala boleh jek..wahahaha...mesti abg ngah menggaru kepala sebentar...

komander said...

Ape kes lah korang nih.. hoho.. tau kat boyfriend zida kang naya je.. tp dont worry.. abg korang ni xde hal punyo..

zieda said...

shhhh...diam jek..jgn bg tau my boypren...hahaha

komander said...

Kalu boypren zieda tau pon xpe.. xde maknenye.. Ni komander maa!! hahaha.. kateku dgn riak..

zieda said...

yola tu..hehehe